Rólunk

A 2014. év elején alakult NetCoGame JátékosLét Kutatóközpont az első és a mai napig is egyetlen olyan magyar kutatóközpont, ahol a játékok és a gamifikáció a fő profil. A dr. Fromann Richárd által alapított Kutatóközpont elsődleges célja, hogy - a játék(osítás) előnyeit és gyakorlati hasznát kutatva - különböző gamifikációs megoldásokat és fejlesztéseket szolgáltasson, egyéni és szervezeti motiváció javítása és a hatékonyság növelése céljából. A magas színvonalú szakmai minőség biztosítása érdekében a Kutatóközpont kifejezetten a játékok és a gamification, game design, média, szociológia és pszichológia területén kompetens szakemberek köréből épült fel, amely így multidiszciplináris módon, gamifikációs K+F tudásközpontként is működik.

A JátékosLét program kialakítása eredetileg dr. Fromann Richárd egyéni projektje volt, amely a témához kapcsolódó doktori munkájának fontos részeként szerepelt. 2010-ben kezdte kutatni a hazai játékos közösségeket, hogy feltérképezze valójában milyenek is a gamerek és a gamer közösségek, kritikusan megvizsgálva (és végül megdöntve) a velük szemben felállított, szinte dogmává merevedett negatív sztereotípiákat, valamint hogy megértse, hogy miért is  működnek olyan jól a játékok, mik a bennük alkalmazott motivációs mechanizmusok. A kutatása elmélyülésével újabb  kutatási kérdésként fogalmazta meg, hogy azok a motivációs mechanizmusok hogyan tudnának beépülni az élet hétköznapi területeibe, ezáltal jobbá tenni azokat. Ezen kérdés mentén kezdett el 2011-től az akkor világszinten is újdonságként megjelenő gamifikációval foglalkozni. Ezt követően kezdte el a játék kutatással és a játékos léttel, gamifikációval kapcsolatos szakembereket Magyarországon összegyűjteni, és ez alapján  egy innovatív, játékosításra épülő kutatóközpontot megszervezni.  Ennek 2013-ban nevet adott (JátékosLét), amely egyszerre hordozza magában a játékosok létezésének, közösségének vizsgálatát (“játékosok létezése”), az ő megértésüket, valamint az életünk, létezésünk játékosítását, jobbá tételét (“játékos létezés”).

Az évente zajló, immár védjegyünkké vált, nemzetközi szinten egyedülálló eredményeket felmutató “JátékosLét Kutatás”  mellett számos konferencián, workshopon, gaming és e-sporthoz kapcsolódó rendezvényen megjelennek munkatársaink, valamint széles szolgáltatási portfólióval rendelkezünk, melyek között megtalálható a tanácsadás, a workshopok és tréningek, valamint a digitális termékfejlesztés is. 

Csapatunk:

Dr. Fromann Richárd

Szociológus, a JátékosLét Kutatóközpont alapító ügyvezetője, 2011-től kutatja a videojátékok motivációs erejét és felhasználási lehetőségeit az élet minden területén. 10 év alatt eddig közel 80.000 magyar játékost vont be a kutatásba. Az általa alapított JátékosLét Kutatóközpont alapvető célja a játékok és a játékos mechanizmusok jelentőségének, előnyeinek bemutatása és elterjesztése. Ez az első olyan magyar kutatóközpont, amely a gamifikáció/játékosítás előnyeit, gyakorlati hasznát kutatja, és a kutatások eredményei alapján különböző gamifikációs fejlesztéseket és megoldásokat dolgoz ki. Ebből a témából írta 2016-ban doktori disszertációját, majd 2017-ben a "JátékosLét - a gamifikáció világa" című könyvét is. 


Damsa Andrei 

Pszichológus, kutató, a JátékosLét Kutatóközpont szakmai vezetője. 2011 óta vizsgálja a videojátékok világát, ezt a tudást használja fel az üzleti életben a játékosítás módszertanán keresztül. Meglátása szerint a játékokban lévő motivációs erők jól alkalmazhatóak valós életbeli problémák esetében is, produktívvá, tervezhetővé, és - nem utolsó sorban - élvezhetővé téve a különböző feladatokat. A játékokhoz, illetve szélesebb körben a digitalizációhoz kapcsolódóan kiemelt kutatási területe a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás. Tanulmányait Kolozsváron, valamint a Pécsi Tudományegyetemen végezte kognitív és alkalmazott pszichológia szakirányon.


Juhász Gergő „Alta”

A JátékosLét szakmai vezető-helyettese, tevékenysége főleg a gamifikáció és game design témakörére, valamint a kreatív területekre terjed ki. A videojátékok, e-sportok, az innovatív technológiai és digitális megoldások szerelmese. Úgy gondolja, hogy a videojátékok a megfelelő felhasználás esetén bárkinek jobbá tehetik az életét. A kreatív megoldások és a videojátékokban alkalmazott motivációs mechanizmusok, alapvető pszichológiai működések, pedig könnyedén átültethetők, beépíthetők bármilyen környezetbe, ahol a hétköznapjaink minőségének javulásához is hozzájárulnak. Munkavégzését és munkájának, életének kitűzött céljait meghatározza mottója: „Life is a game, and games are supposed to be fun.” Tanulmányait az andragógia és médiatudomány területein folytatta. 


Buza Ádám

Szociológus, kutató, adatelemző, gamifikációs szakértő. Fő érdeklődési területe a technológia és társadalom kapcsolódási lehetőségei, így került figyelme fókuszába a játékosítás 2016-ban. Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Groningeni Egyetemen és a Ljubljanai Egyetemen végezte. Nagy hatást gyakorolt rá Isaac Asimov munkássága, ennek során figyelt fel először a big data előrejelzésre való alkalmazására. Meglátása szerint a gamifikáció kombinálása adatfókuszú elemzésekkel, mesterséges intelligenciával kiváló eszköz lehet bármilyen modern szervezet kezében a fejlődésre.