Hír: JátékosLét a "Szertár" c. műsorban - "Gémerkedj okosan, avagy a játékosítás rejtelmei"
(Kategória: Egyéb)
Küldte: Ricardos
péntek 26 február 2016 - 15:21:54A JátékosLét Kutatóközpont szakmai vezetője, Damsa Andrei volt a vendége a "Szertár" című műsorban. Játékosításról beszélgettünk az oktatásban, a munkahelyen és egyéb környezetekben. Beszéltünk az előnyökről és arról is, hogy hogy lehet elkerülni a buktatókat.

A beszélgetést itt hallgathatjátok meg.Amikről szó volt:

00’53” Mi az a gamifikáció (gemifikáció, játékosítás)? Egyben kiderül, hogy RbLc (C64) és Hapci (tamagocsi) mivel szeretett játszani.

04’30” Na de tényleg, mit csinálnak egy játékkutató központban? Milyen szemmel nézik a gémereket? Fromann Richárd (a Játékoslét alapítója) például egész máshogy, mint a többiek.

05’21” A Próteusz-hatás, vagyis hogy hat egymásra a valós és a virtuális (játékbeli) személyiség.

08’41” Az MMORPG kérdőívek eredményeit itt böngészgethetitek.

10’38” Hogyan és mikor játékosítanak a cégek? Spoilerezünk: vannak előnyei a marketingben, a dolgozók motivációjában és a társadalmi felelősségvállalási programokban. Ezekre nézünk is vicces példákat zombitól a malacfutásig.

16’14” Na és mi a helyzet az oktatással? Az oké, hogy a korábbi generációk sem akartak tanulni, nem csak a mostaniak. Van viszont egy lényeges különbség “köztünk” és az általunk Andrei által bevezetett úgynevezett hashtag generáció között. (Amúgy meg ezt a nevet sajnos már mások is ellőtték előttünk előtte.)

21’04” Mi a storyline rendszer? Hogy tudják használni a tanárok különböző órákon? Mennyire nehéz ezt implementálni. (Itt van mondjuk Lee Sheldon The Multiplayer Classroom című könyve szakirodalomnak.)

25’44” Azért rákérdeztünk arra is, hogy nem megy-e a játékos tanulás a tanterv rovására. És ha igen, hogy lehet ezt elkerülni.

26’55” Mely tantárgyakat gamifikálják a tanárok a leggyakrabban? Ami itt elhangzott, azon meglepődtünk. Nem áruljuk el. Lepődjetek meg ti is!

28’45” Platformok és úgy minden egyéb gamifikációja. Minden egyéb, hiszen a “játékosítás egy módszertani csokor”. Ah!

30’37” Mennyire tekinthető megváltónak a játékosítás? Mely módszerek buknak be és hol? Ezeket kerüljük, ha gamifikálni szeretnénk! Mi van akkor, ha valaki mégsem szeretne játszani (suliban, munkahelyen)?

34’38” Játékoslét a PlayIT-en 2015-ben, de lesznek még hasonlók! Kövessétek a Játékoslétet!forrás: Gémerkedj okosan, avagy a játékosítás rejtelmei


Ezen hír származási helye: Játékkutatás
( http://jatekoslet.hu/news.php?extend.63 )