Hír: JátékosLét a Flippermúzeumban!
(Kategória: Egyéb)
Küldte: Ricardos
szerda 20 május 2015 - 12:24:55A JátékosLét Kutatóközpont nemrég végre egy olyan múzeumba jutott el, ahol a kiállított tárgyak nem valami érinthetetlen, hideg-rideg művek, hanem pontosan azért kerültek oda, hogy játszunk velük, életre keltsük őket! Pálfi Balázsnak, a Flippermúzeum megálmodója és vezetője megtisztelő meghívásának tettünk eleget, amikor ellátogattunk Európa legnagyobb flippermúzeumába! Óriási élmény volt!Azt tudtátok, hogy a flipper-gépek története az 1700-as évekre nyúlik vissza? Méghozzá, a francia XIV. Lajos király uralkodása alatt terjedt el a ma "Bagatelle"-nek hívott játék, mely ötvözte a billiárd és a bowling szabályait. A játékos feladata az volt, hogy egy dákó segítségével különböző pontszámot érő lyukakba löjjön be golyókat. Az értékesebb lyukakat direktben nem lehetett elérni, így a pályán lévő akadályokat felhasználva (pin-eket) kellett manőverezni. Egy évszázaddal később, az 1800-as évek végén a dákókat felváltotta a rugó alapú rendszer, mely új korszakot indított el. Az asztal mérete lecsökkent és lecserélték a fagolyókat márvány- vagy fémgolyókra. A 20. század elején pedig bevezették az érme-alapú gépeket, melyekkel elkezdődött a flipper ma is ismert formájának világhódító útja.

Bár a legtöbbünknek Amerika jut eszünkbe a flipperekről, a helyzet az, hogy a játék Európában is nagyon népszerűvé vált. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a világ egyik legnagyobb flippermúzeuma (www.flippermuzeum.hu) Budapesten található, több mint 130 kiállított és működő játékgéppel. Na, ide kapott meghívást a múlt héten a JátékosLét csapat, Pálfi Balázs, a Flippermúzeum alapító atyja jóvoltából.


Pálfi Balázs és a JátékosLét csapat tagjai

Amikor beléptünk az ajtón, és megláttuk azt a rengeteg, különböző fényárban villódzó és „flipper-hangokkal” körített gépeket, egyszerűen nem hittünk a szemünknek. Hova is kerültünk, ez biztos itt van, Magyarországon? A háttérben játszó sok-sok külföldi beszélgetése tovább mélyítette a megdöbbenésünket, hogy jó helyen járunk-e? Azt sem tudtuk, hol kezdjünk neki, mit próbáljunk ki.


kép forrása: www.flippermuzeum.hu

Megszámolni sem tudtuk volna a legkülönfélébb gépeket, nem hogy játszani mindegyikkel! Az biztos, hogy a XIII. kerületi Radnóti Miklós utcában lévő, egyedülálló gyűjteményben mindenki megtalálhatja a számára vonzó darabot, így játszhatsz Gun's and Roses-os vagy Star Wars-os flipperen, és van, ahol a találatunk mellé egy Slash-szólót kapunk, valamint fémgolyóinkkal becélozhatjuk a Family Guy karaktereit is.
A pop kultúra szinte összes főbb eleme megjelenik, a horrortémáktól kezdve a sci-fi filmeken keresztül, egészen a rajzfilmekig.A flippereken kívül kipróbálhatjuk még a "vásári lövöldözős" játékokat, az asztali hokit és ha akcióra vágyunk, a legendás Mortal Kombat arkád verzióját.

BBC Riportja Pálfi Balázzsal

Óriási élménnyel és egyben erős hiányérzettel távoztunk erről a fantasztikus helyről. Bátran állíthatjuk, hogy a „JátékosLét” egyik kihagyhatatlan színterén voltunk, és ajánljuk minden, játékkedvelőnek, akik akár hivatalos verseny keretén belül is kipróbálhatják flipper-tudásukat.

Ezen hír származási helye: Játékkutatás
( http://jatekoslet.hu/news.php?extend.51 )