Hír: eSport - Esportmilla
(Kategória: Egyéb)
Küldte: Ricardos
kedd 03 június 2014 - 10:24:38"Tudatos játékosok vagyunk, akik a sportolókhoz hasonlóan naponta gyakorolnak, készülnek és versenyeznek. Magyarországon is elérkezett az idő, hogy közösen megváltoztassuk az esportról és az esportolókról kialakított helytelen szemléletmódot." - fogalmazza meg az Esportmilla fő célkitűzését, küldetését. De mi is az az esport? Játék, sport, vagy mindkettő?Mivel a JátékosLét mozgalom minden olyan értékes kezdeményezést igyekszik támogatni, amely a játékok és a játékosítás (gamification) világát népszerűsíti, így most röviden, az alábbi kis videó és összeállítás segítségével mutatnánk be, hogy pontosan mi is az az "esport", és milyen kezdeményezés szerveződik Magyarországon az esportmilla által.
Most pedig nézzük meg közelebbről, mit lehet tudni az esportmilláról.


AZ ESPORTMILLA TÖRTÉNETE

Az Egymillióan a magyar esportért (röviden Esportmilla) 2013 nyarán született meg, miután a magyarországi esport képviselőinek színe-java egy szakmai kerekasztal-beszélgetésen vettek részt. A beszélgetést követően látva az akkori állapotokat a magyar esportban a közösségek prominens képviselőit összefogva létrhoztuk az Egymillióan a magyar esportért nevű kezdeményezést, melynek keretében kezdetben a Facebook segítségével tömörítjük egységbe az elektronikus sportok hazai támogatóit, érdeklődőit, szervezőit. Célunk mindezt intézményesített alapokra helyezni.

A kezdeményezés azonnal hatalmas sikernek és támogatásnak örvendett, azonban rövid időn belül beláttuk, hogy a magyarországi esport és játékos közösségek ennél nagyságrendekkel komolyabb és sokrétűbb összefogást, hosszabb távú és részletesebb növekedési és fejlesztési programot igényelnek.

Úgy gondoljuk, hogy Magyarország számára is elérkezett az idő, hogy egységesen képviseljük a különböző játékos közösségeket, valamint hivatalos szintre emeljük az elektronikus sportokat. Egy gondosan felépített magyar esport szervezet létrehozásán dolgozunk, melynek révén Magyarország a későbbiekben olyan hasonló sikereket és működő struktúrát tudhat magáénak, mint a fejlett esport nemzetek (USA, Svédország, Dél-Korea). Ez középtávon magában foglalja a nemzetközi esport szövetséghez történő csatlakozást, illetve hosszú távon az elektronikus sportnak a Magyar Olimpiai Bizottság által először nem hivatalos, majd természetesen hivatalos olimpiai sportként történő elfogadását.AZ ESPORTMILLA FELÉPÍTÉSE

Alapítók és koordinátorok

A 2013-ban indult mozgalmat még három fő kezdte el (meg)szervezni (Biró ‘Drang’ Balázs, Kis ‘Bazsowicz’ Balázs és Tabajdi ‘Pene’ Péter), mely szerencsére folyamatosan, mind a mai napig bővül. Jelenleg hat fő koordinálja (a 3 alapító tag és Németh Beatrix, Tóta ‘Gabu’ Gábor, Vinnai ‘Tiger’ Gábor), akik mindegyike évek, évtizedek óta kapcsolódó iparági területen dolgoznak és tanulnak (informatika, telekommunikáció, játékújságírás, gamifikáció, sporttudomány) - a teljes szervezet közel 100 főt számlál.

Szerkesztőink

Szerkesztőink a hazai esport csapatok és játékos közösségek prominens képviselői, akiknek összefogásával egy független közösség alakult. Tevékenységük szerint közösségi újságírók, streamerek, csapatvezetők, verseny- és lanszervezők, véleményformálók és tudatos játékosok egyben.

Partnereink

A magyar elektronikus sport meghatározó közösségi vezetői, csapatai, versenyszervezői, mecénásai, professzionális játékosai, illetve írott és mozgóképes közvetítői.AZ ESPORTMILLA ALAPVETŐ ELKÖTELEZETTSÉGEI

Tudatos játék bemutatása

Magunk elé kitűzött minimum törekvésünk a különböző hazai közösségi oldalakon, blogokon, klánoldalakon megjelenő esport tartalmak előállítása, összegyűjtése, népszerűsítése, és ezáltal a laikusok számára a tudatos játék bemutatása.

Előítéletek lerombolása

Számos téves képzet él a társadalomban a játékosokról. Megváltoztatjuk a hamis képet, leromboljuk a gátakat és elismertté tesszük az esportot!

Közösségépítés

Az esport alapegységei a klánok, csapatok, egyéni játékosok. Hisszük, hogy alulról építkezve sokkal összetartóbb közösséget tudunk kovácsolni az esportban.

Edukáció

Célunk, hogy az esportot és a mögötte rejlő világot minél többen ismerjék, megismerjék, elismerjék. Megmutatjuk milyen előnyei és hátrányai vannak a játékos létnek.

Tapasztalatcsere

Valljuk, hogy a magyar játékos közösségek és csapatok által az évek során felhalmozott tapasztalatok megosztásával előrelendíthetjük az esport ügyét idehaza.

Esport fejlesztés

Tudjuk, hogy úgy lehet sikeres csak a magyar esport, ha a nemzetközi példák és jó megoldások eljutnak a hazai közösséghez. Tegyünk közösen az esport fejlődéséért!

Esport szervezés

Célunk hazai esport kötődésű rendezvények szakmai és kommunikációs támogatása. Legyen szó tanácsadásról, ötletről, hírverésről vagy akár közösségi munkáról.AZ ESPORTMILLA REFERENCIÁI

A mozgalom 2013-as őszi megalakulása óta számtalan online versenyt segített lebonyolítani, s kevés, de annál jelentősebb offline eseményen vett részt mint szervező.PlayIT 2014 tavasz - League of Legends és Dota 2 esport színpad szervezése és az előselejtezők lebonyolítása

MondoCon 2014 ősz - Szöveges és képes tudósítás. A rendezvény további esport versenyekkel bővíti programfelhozatalát a jövőben, melynek szervezésében az Esportmilla tagjai is jelentős szerepet vállalnak.

PlayIT 2013 ősz - Az esport információs pult, illetve a FIFA verseny szervezése
A további részleteket az esportmilla hivatalos honlapján olvashatjuk, ahol egyébként csatlakozni is lehet a kezdeményezéshez: ESPORTMILLA. A kezdeményezésnek van Facebook-oldala is (Egymillióan a magyar esportért), amelyet jelenleg közel 6.000 követője van.


Ezen hír származási helye: Játékkutatás
( http://jatekoslet.hu/news.php?extend.23 )